keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Sinulle on postia

Alkuperäinen nimi: You´ve Got Mail
Vuosi: 1998
Ohjaaja: Nora Ephron
Käsikirjoittaja(t): Miklós László, Nora Ephron, Delia Ephron
Tuottaja(t): G. Mac Brown, Julie Durk, Delia Ephron
Leikkaaja: Rickhard Marks
Säveltäjä: George Fenton
Valmistusmaa: USA
Kesto: 119 min
Tuotantoyhtiö: Warner Bros.
Kieli: englanti
Genre: draama, komedia, romantiikka
Ikäraja: K11
Budjetti: 65 miljoonaa dollaria
Nippelitietoa: Hanks ja Ryan näyttelevät yhdessä myös Uneton Seattlessa -elokuvassa.

Näyttelijät:
Tom Hanks (Joe Fox)
Meg Ryan (Kathleen Kelly)
Greg Kinnear (Frank Navasky)
Parker Posey (Patricia Eden)
Jean Stapleton (Birdie Conrad)
Steve Zahn (George Pappas)
Heather Burns (Christina Plutzker)
Dave Chappelle (Kevin Jackson)
Dabney Coleman (Nelson Fox)
John Randolph (Schuyler Fox)
Hallee Hirsh (Annabelle Fox)
Jeffrey Scaperrotta (Matt Fox)

Oma arvio



Reilu viitisentoista vuotta sitten deittailu tai ylipäätään keskustelu netissä oli paljon harvinaisempaa ja vaikeampaa kuin nykyaikana. Internet tarjoaa huikean paljon erilaisia sivustoja, jossa tämä harmiton jutustelu on mahdollista. Sinulle on postia -elokuva on tavallaan edelläkävijä käsitellessään tätä aihetta, vaikka vanhin chat-sivusto on perustettu jo 70-luvulla. Ihan uudesta ilmiöstä ei siis ole kyse, joten sitä on tuskin aiheellista hehkuttaa enää enempää.

Leffan päähenkilöinä ovat Joe Fox (Tom Hanks) ja Kathleen Kelly (Meg Ryan), jotka kohtaavat toisensa virtuaalimaailmassa ja alkavat lähettää toisilleen meilejä lähestulkoon päivittäin. Joe on yksi ison kirjakaupan omistajista, kun taas Kathleen pyörittää huomattavasti pienempää lastenkirjakauppaa. Kun jälkimmäinen firma joutuu taloudellisiin vaikeuksiin toisen yrityksen vuoksi, myös päähenkilöiden suhde toisiinsa kohtaa vaikeuksia. He eivät tiedä deittailevansa toisiaan internetissä, mutta mitä seuraakaan, kun he päättävät ottaa askeleen eteenpäin ja tavata toisensa kasvokkain? Ristiriitaa tuottaa jonkin verran myös se, että kumpikin seurustelee tahoillaan.

Elokuvan juoni on yksinkertainen, mutta siinä on liikaa pieniä juonenkäänteitä tai sitten yksityiskohtia venytetään liikaa. Kestoa rainalla on aivan liian paljon, lähes kaksi tuntia ja katsominen aiheuttaa väkisinkin pitkästymisen tunnetta. Tarinankerronta muuttuu ratkaisevan paljon leffan viimeisellä varttitunnilla, mikä on sen kaikkein nerokkainta aikaa - hieman liioittelevasti sanottuna. Muutoin juoni yskähtelee eteenpäin ja kerronta on välillä turhan vaivalloista. Siihen on tungettu aivan liian paljon tavaraa ja valitettavasti valitut asiat eivät ole kovinkaan viihdyttäviä, saati jännittäviä. Leffaan valitut musiikkikappaleet ovat ihan kauniita, mutta ne vain tylsistyttävät lisää ja saavat sen junnaamaan paikoillaan.

Elokuva kokonaisuudessaan ei kuitenkaan ole huono, sillä myös niitä viihdyttäviä kohtauksia löytyy turhan kuonan alta. Joe ja Kathleen ovat kiinnostuneita toisistaan virtuaalitodellisuudessa, mutta oikeassa elämässä he vihaavat toisiaan. Heidän välinen dialoginsa on hauskaa katsottavaa ja se toimii entistä paremmin, kun Hanks ja Ryan näyttelevät kiitettävästi ja heidän välillään on oikeanlaista kemiaa. Siitä on varmastikin apua, että kyseiset näyttelijät tekivät pääroolit myös viisi vuotta aiemmin julkaistussa Uneton Seattlessa -rainassa. Kyseisen teoksen ohjasi Nora Ephron, jonka töihin kuuluu myös tämä elokuva. Henkilökuvaukset ovat siis onnistuneita, mutta sivuhahmot jäävät harmittavan paljon varjoon.

Lyhyesti sanottuna elokuva on ihan kiva viihdyke tylsään iltaan, mutta mitään suuria elämyksiä se ei tarjoa. Se on kuten mikä tahansa kyseisen genren edustajista, paitsi se on varustettu suuren luokan tähdillä. Jos on valmis uhraamaan elämästään kahden tunnin verran, voi samalla myös unohtaa kriittisen mielipiteen siitä, kuinka epätodennäköistä on, että kaksi leffan henkilöä tapaavat toisensa verkossa ja sattuvat molemmat asumaan Nykissä ja omistamaan kirjakaupan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti