torstai 26. maaliskuuta 2015

5 nopeaa perusteluineen: paikat ja materia

1. Maa: Intia
Intia ei sinänsä kiehdo minua maana, sillä en ole ikinä kokenut halukkuutta vaikkapa vierailla siellä, mutta mieleeni nousi yksi elokuva, johon tämä maa keskeisesti liittyy. Se leffa on tietysti Slummien miljonääri, joka on kiehtova kuvaus köyhästä pojasta, joka voittaa paikallisen "Haluatko miljonääriksi?"-skabailun. Maa tulee jotenkin erityisellä tavalla esiin, sillä se on erilainen ja tavallaan eksoottinenkin paikka verrattuna siihen, mihin on yleensä tottunut. Eipä sitä tule erityisemmin mietittyä, että "vau, tämäkö on Suomi", kun katsoo kotimaista leffaa.

2. Todellisuus: Tylypahkan maailma
Kyseessä on ehkä aito todellisuus, jota tosin kuvataan fantasiamaailmasta käsin. Potterit ovat niin iso osa lapsuuttani ja nuoruuttani (ja aikuisuuttani), että ne oli pakko nostaa tälle listalle jollain tapaa. Kirjojen kuvaus vakuuttaa minut enemmän, mutta on sanottava, että leffoissakin taikakoulun ympäristö on mahdottoman siisti. Oli ja on edelleen hauskaa kuvitella, millaista olisi opiskella sellaisessa ympäristössä, jossa käytävät vaihtavat paikkaa, katto on lumottu ja juhlaillallisella ruokaa on enemmän tarjolla kuin missään muualla.

3. Rakennus: keskitysleirien parakit
Yksi maailman hirveimmistä asioista, jonka tiedän, on holokausti ja se on myös aihe, jonka parissa olen viettänyt paljon aikaa lukemalla ja katsomalla aiheeseen liittyviä elokuvia. Leffat eivät kuitenkaan ole yhtä karuja, kuten vaikkapa itse Auschwitz, johon tein vierailun syksyllä 2013. Rainat kertovat omalla tavallaan 30- ja 40-lukujen kauheuksista ja ne kiinnostavat itseäni. Leffojen kautta voidaan varmistaa, että näitä tapahtumia ei unohdeta ja vääryksiin voidaan mahdollisesti vaikuttaa.

4. Kulkupeli: lentokone
Voisin nostaa muutaman elokuvan esiin, jossa lentsikalla matkustetaan, kuten vaikkapa Kaappari, Non-Stop, Flightplan ja Lento. Nämä leffat eivät välttämättä ole pisteytykseltään kovin hyviä (osa on, osa ei), mutta aihepiiriltään jokainen leffa kiehtoo minua kovasti. Katson usein Lentoturmatutkinta-nimistä dokkarisarjaa, joten lentokoneisiin liittyvät leffatkin tekevät minuun vaikutuksen. Toivon kuitenkin tietynlaista realistisuutta ja uskottavuutta, sillä huimilla pakkolaskuilla mässäily lähinnä vain tympäisee, siis niissä tapauksissa, kun tietää, ettei sellainen oikeasti olisi mahdollista.

5. Esine: ase
Ensiksi mietin, että valitsen tietyn elokuvan ja siihen liittyvän esineen, mutta päätin olla tylsä ja päätyä sellaiseen esineeseen, joka useimmiten jollain tapaa hyvistä leffoista löytyy. Niin karulta kuin se kuulostaakin, ase on yksi näistä esineistä, joka useimmissa leffoissa tavalla tai toisella esiintyy. En niinkään pidä toisten silmittömästä tappamisesta, vaan ase luo mielikuvan jännityksestä ja toiminnasta. Monesti siihen liittyy myös huikeita takaa-ajoja, tappeluja ja selviytymistä vaikeista tilanteista. Se liittyy myös esimerkiksi poliisileffoihin, joista myös pidän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti