torstai 5. maaliskuuta 2015

Courageous

Alkuperäinen nimi: Courageous
Vuosi: 2011
Ohjaaja: Alex Kendrick
Käsikirjoittaja: Alex Kendrick, Stephen Kendrick
Tuottaja(t): Stephen Kendrick
Leikkaaja: Alex Kendrick
Säveltäjä: Mark Willard
Valmistusmaa: USA
Kesto: 129 min
Tuotantoyhtiö: Sherwood Pictures, TriStarPictures
Kieli: englanti
Genre: draama
Ikäraja: K11
Budjetti: 2 miljoonaa dollaria
Nippelitietoa: leffan tuotto yli 34 miljoonaa, on saanut arvosteluja laidasta laitaan.

Näyttelijät:
Alex Kendrick (Adam Mitchell)
Ken Bevel (Nathan Hayes)
Kevin Downes (Shane Fuller)
Ben Davies (David Thomson)
Renee Davies (Victoria Mitchell)
Elanor Brown (Kayla Hayes)
Taylor Hutcherson (Jade Hayes)
Robert Amaya (Javier Martinez)
Rusty Martin (Dylan Mitchell)
Angelita Nelson (Carmen Martinez)
Lauren Etchells (Emily Mitchell)
David Howze (Derrick Freeman)
Tony "T.C." Stallings (T.J.)
Ed Litton (pastori Rogers)

Oma arvio



Alex Kendrick on mies, joka toimii yhtä aikaa pappina eräässä amerikkalaisessa kirkossa ja kun aikaa liikenee muuhun, hän ohjaa, käsikirjoittaa, tuottaa ja näyttelee elokuvissa. Hänen varhaisempaan tuotantoonsa kuuluu muun muassa Facing the Giants ja Fireproof, jotka ovat tunnettuja lämminhenkisyydestään ja hyvästä elämänasenteestaan. Hänen viimeisin työnsä kertoo poliisikaveruksista, jotka pohtivat isyyttä monin eri näkökulmin ja kokemuksin. Courageous on vahvasti uskonnollinen elokuva, joka ei kuitenkaan tyrkytä sanomaansa - ellei välttämättä halua asennoitua niin. Leffan tekemiseen on osallistunut tiiviisti myös Kendrickin veli, Stephen.

Elokuva alkaa vauhdikkaalla tavalla, kun nuorehko Nathan (Ken Bevel) on aikeissa puhdistaa autonsa tuulilasia. Tumma jengiläinen huomaa mahdollisuutensa tulleen ja sieppaa kaaran itselleen. Nathan ei ole niinkään huolissaan ajopelistään, vaan takapenkillä istuvasta pikkupojasta, eikä irrota ratista millään, vaikka roikkuukin auton ulkopuolella. Lapsi pelastuu ja poliisit tapaavat erikoisissa merkeissä perheenisän, joka seuraavana maanantaina aloittaa työnsä sheriffinä. Perheen ja isyyden tärkeyden teema säilyy koko tarinan ajan, kun poliisit Nathan, Adam (Alex Kendrick), David (Ben Davies) ja Shane (Kevin Downes) hengaavat yhdessä ja kipuilevat samalla omien vaikeiden elämäntilanteidensa kanssa. Joukkoon liittyy kuin sattumalta köyhä Javier (Robert Amaya), jolla on myöskin lapsia.

Spoilausvaaran takia tarkemmat kuvaukset miesten perhesuhteista on parempi jättää kertomatta, sillä tärkein, isyyden arviointi, on tärkein asia, jolle elokuva perustuu. Osa miehistä on uskossa, toiset eivät, mutta lopulta kaikki sitoutuvat erityiseen sopimukseen, jossa he lupaavat olla uskollisia vaimoilleen ja lapsilleen sekä Jumalalle. Tarina on tyyppiä "vaikeuksien kautta voittoon", sillä pettymyksistä ja surullisista käänteistä huolimatta elokuva väläyttää jatkuvasti toivon näkökulmaa. Se pyrkii olemaan tarkoituksella koskettava ja yrittääkin kaikin tavoin itkettää katsojaansa, missä se varmasti osan kohdalla onnistuu. Pyrkimyksiä avittavat hahmojen surulliset kasvot, kauniit maisemat ja tunteikas musiikki. Tunteisiin vetoaminen on aavistuksen ärsyttävää, mutta sattuneet ikävyydet ovat tilanteita, jotka voisivat sattua kelle tahansa - ei ehkä sentään samassa mittakaavassa.

Leffan parasta antia ovat erilaiset henkilöt, joita on mielekästä seurata. Vaikka tuntuu epärealistiselta, että kaikki yhdessä työskentevät poliisikaverit sitoutuvat kristinuskoon, tilannetta tasapainottaa heidän ratkaisunsa. Yksi kohtaa elämässään pahimman mahdollisen kokemuksen kuin voi olla mahdollista, toinen kamppailee työttömyyttä vastaan, kolmas kipuilee vanhojen päätöstensä vuoksi. Ei riitä, että poliisit kamppailevat omien ongelmiensa kanssa, sillä paikkapaikoin ruutuaikaa saa myös kaupungin pahamaineiset jengiläiset. Vaikka kaikkien oma tarina on mielenkiintoinen, herää kysymys onko leffa yrittänyt haukata liian suuren palan. Suuria teemoja olisi voitu rajata jonkin verran ja keskittyä niihin, mutta ratkaisuna on sen sijaan monenlaiset ongelmat, jotka liittyvät jollain tapaa jo aiemmin mainittuun "sopimukseen", minkä kautta kaikki selviää. Pelkistäminen tuntuu hieman absurdilta, mutta toisaalta sanoma tulee sitä kautta turhia kaartelematta esiin. Osaa tällainen hengellinen paatos saattaa toki ärsyttää, mutta oikealle kohderyhmälle suunnattuna se on hieno elokuva toivosta. Raina sopii kuin nakutettu myös vaikkapa opetuskäyttöön.

Liian monilukuisten kamppailujen lisäksi elokuvan suurena ongelmana on sen ennalta-arvattavuus, mikä valitettavasti toistuu muissakin Kendrickin töissä. Keskeisimmät käänteet on helposti arvattavissa, mikä vähentää sen kiinnostavuutta ja selkiyttää juonenkaaren aivan liian aikaisin. Kliseisiä piirteitä leffassa on jonkin verran, vaikka kaikkiin ei edes ensimmäisellä katselukerralla kiinnitä huomiota. Tekijöillä on varmasti ollut taustalla ajatus korostaa uskonnon lisäksi omaa, armeliasta isänmaata, mikä tulee esiin poliisien työn ja näin ollen lain noudattamisen kautta. Kliseet, ennalta-arvattavuus ja selkeät korostukset eivät kuitenkaan elokuvaelämystä pilaa, vaikka syövätkin tietenkin jonkin verran tarinasta. Kendrickiä ei silti voi arvostaa leffantekijänä liikaa: teknisenä tuotoksena elokuva on keskiluokkaa, mutta tarinana todella hieno, sillä positiivinen loppu ei tarkoita sitä, että henkilöiden kuvitteellinen elämä olisi auvoista sinne kuuluisaan elämänsä loppuun saakka.

Teknisestä osuudesta voi sanoa ainakin sen verran, että elokuva on todennäköisesti tarkoitettu tv-leffaksi, mikä näkyy leikkauksessa - tietyissä kohdissa on selkeät paikat mainoskatkoille. Kuvaus on suhteellisen hyvää, sillä toiminnalliset kohtaukset tuntuvat oikeasti jännittäviltä, eikä kovinkaan usein tule ajatusta siitä, että tähän on laitettu "vain" kaksi miljoonaa. Näyttelijöinä on kiva nähdä vähän tuntemattomampiakin kasvoja ja vaikka he eivät ehkä maailman upeimpia suorituksia teekään, heidän työskentelyään seuraa mielellään. Tiivistettynä Courageous on opettavainen ja ajatuksia herättävä elokuva, jossa oma arvio kannattaa siirtää konkreettisten asioitten sijasta enemmän henkiselle tasolle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti