keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Naimalupa

Alkuperäinen nimi: License to Wed
Vuosi: 2007
Ohjaaja: Ken Kwapis
Käsikirjoittaja(t): Kim Barker, Tim Rasmussen, Vince Di Meglio, Wayne Lloyd
Tuottaja(t): Mike Medavoy, Nick Osborne, Robert Simonds
Leikkaaja: Kathryn Himoff
Säveltäjä: Christophe Beck
Valmistusmaa: USA
Kesto: 91 min
Tuotantoyhtiö: Warner Bros. 
Kieli: englanti
Genre: komedia
Ikäraja: K7
Budjetti: 35 miljoonaa dollaria
Nippelitietoa: John Krasinskin vanhemmat näyttelevät Johnin roolihahmon vanhempia.

Näyttelijät:
Robin Williams (Reverend Frank)
Mandy Moore (Safie Jones)
John Krasinski (Ben Murphy)
Eric Christian Olsen (Carlisle)
Christine Taylot (Lindsey Jones)
Josh Flitter (Choir Boy)
DeRay Davis (Joel)
Peter Strauss (herra Jones)
Grace Zabriskie (isoäiti Jones)
Roxanne Hart (rouva Jones)
Mindy Kaling (Shelly)
Angela Kinsey (Judith)
Rachael Harris (Janine)
Brian Baumgartner (Jim)

Oma arvio


Suomessa naimalupa tarkoittaa usein noin 15-vuotiaana suoritettavaa rippikoulua ja konfirmaatiota, koska se antaa mahdollisuuden mennä kirkossa naimisiin. Samannimisessa amerikkalaisessa komediassa se merkitseekin erikoisen papin keksimää testiä, joka on läpäistävä ennen kuin pääsee alttarille sanomaan tahdon. Nuori pariskunta, jonka muodostaa Sadie (Mandy Moore) ja Ben (John Krasinski), tekee tämän päätöksen, kun Ben kosii tyttöystäväänsä tämän vanhempien juhlissa. Hän saa myöntävän vastauksen, mutta ainoana ehtona on, että heidät vihitään Sadien kotikirkossa. Tilaisuus sovitaan järjestettäväksi jo kolmen viikon päähän, jota ennen on läpäistävä erityinen pastori Frankin (Robin Williams) kurssi.

Tuo kyseinen kurssi aiheuttaa tietenkin monenlaisia kommelluksia ja sattumuksia, joita seuraa luonnollisesti parisuhdekriisi ja sen selvittely. Leffa jakautuu näiden perusteella muutamaan erityiseen osaan: alussa kerrotaan, miten päähenkilöt päätyivät yhteen, seuraavaksi järjestellään häitä ja siinä sivussa noudatetaan pastorin tehtävänantoja ja loppuosa onkin omistettu parisuhteen korjailulle, kun kurssi aiheuttaakin ristiriitoja. Elokuva on kaiketi tarkoitettu sekä romanttiseksi että komedialliseksi, mutta valitettavasti se ei onnistu kummassakaan tehtävässä. Pariskunnan tarina on liian perinteinen ja loppuratkaisun arvaa jo alkumetreillä, eivätkä poikaystävän romanttiset eleet ja muut mauttomuudet auta asiaa. Leffa lässyttää, opettaa ja tuputtaa rakkauden oppejaan sen viimeisellä neljänneksellä niin paljon, että tekisi mieli vain keskeyttää koko katseleminen.

Huumoripuoli ei onnistu juurikaan paremmin. Elokuvassa on lapsellisia vitsejä ja kohtauksia, jotka kyllä nappaavat katsojan, jos hän kokee tavan omakseen. Jotkin tilanteet viihdyttävät kyllä itseänikin, kuten leikkivauvojen kuskailu kaupoilla, mutta kokonaisuutena komediallisuus jää vajaaksi. Yritykselle nostan hattua, vaikka jotkin ideat ovat niin mauttomia, että ne haluaa jättää suosiolla unholaan. Yhteen niistä kuuluu pastorin koira, joka on puettu papin asuun. Aluksi myös Frankin nuori apulainen vaikuttaa ärsyttävältä, mutta loppua kohden hänen pikkuvanhat ja ylimieliset kommenttinsa tuntuvat ihan hauskoilta. Jo mainittu lapsekkuus ja tietynlainen viattomuus tuo kuitenkin plussan siinä mielessä, että vaikka elokuvassa puhutaan petipuuhista, niitä ei onneksi tuoda juurikaan katsojien silmien eteen konkreettisesti.

Ylipäätään koko tarinan idea jää epäselväksi tai ainakin herättää kysymyksen, onko tarkoituksena viihdyttää vai opettaa katsojaansa. Se tuo mahdollisesti uusia näkökulmia parisuhteessa eläville, mutta muuta arvoa sillä ei tunnu olevan. Leffan pelastajana yrittävät toimia näyttelijät, vaikka hekään eivät voi täysin kannatella uppoavaa laivaa. Williams on piristävä lahjakkuus keskinkertaisessa rainassa ja ilmeillään ja eleillään tuo hyvää ilmettä kokonaisuuteen esittäessään omalaatuisen huumorin omaavaa pappia. Myös Krasinski tekee yllättävän onnistuneen suorituksen, eikä Mooressakaan sinänsä mitään vikaa ole. Näyttelijöiden lisäksi leffassa parasta antia ovat muutamat onnistuneet ja hauskat kohdat. Harmi vain, kun ne eivät onnistu muodostamaan hyvää ja toimivaa kokonaisuutta. Tiedä sitten, onko vika käsikirjoituksessa vai ohjaaja Kwapisissa, jonka muutkin elokuvat ovat jääneet keskinkertaisiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti