perjantai 1. toukokuuta 2015

Leffojen vaikutus yhteiskuntaan

Turinoin seuraavaksi aiheesta, josta en oikeastaan juurikaan tiedä. Aihe on kuitenkin kiinnostava, sillä pidän historiasta, kulttuurista ja ympäröivästä yhteiskunnasta. Elokuvat eivät ole pelkästään viihdettä, vaan ne vaikuttavat ihmisiin ja pitkällä aikavälillä myös asioihin suhtautumiseen. Toki moni elokuva on tehty pelkästään rahastusmielessä tai niiden tarkoituksena on tarjota katsojalle mukavaa vapaa-ajan tekemistä. Joskus onkin mukavaa ottaa vähän paussia maailmanmenosta, ottaa rento asento sohvalla ja keskittyä liikkuvaan kuvaan tunnin tai parin ajaksi.

Pelkät komediat tai romanttiset leffat eivät kuitenkaan riitä tyydyttämään leffaharrastustani, vaan kaipaan myös elokuvia, jotka ovat kantaaottavia. Erityisesti pidän tositapahtumiin perustuvista leffoista, jotka käsittelevät historian tapahtumia tai kuvaavat nykyajan ongelmia. Käytän elokuvia jonkin verran opetustarkoituksessa, sillä opiskelen alaa, jossa saan toimia lasten ja nuorten kanssa. Leffat toimivat hyvinä keskustelunavaajina ja niiden kautta voi käsitellä monia vaikeitakin asioita. Lempielokuvani ovat puhuttelevia, vaikuttavia, asiallisia (ellei kyseessä ole nimenomaan komedia/parodia) ja liikuttavia. Näin ollen ne vaikuttavatkin yhteiskuntaan - näin ainakin haluan uskotella itselleni.

Moni leffaohjaaja ja -käsikirjoittaja onkin muuttanut ympäröivää maailmaa tai ainakin tuonut esiin oman mielipiteensä. Näin toimi ainakin Charlie Chaplin, joka lopulta joutui lähtemään rapakon taakse karkuun. Hänen Diktaattori-leffansa on varsin mainio - on hämmentävää, miten rohkeasti hän uskaltaa ottaa asioihin kantaa noinkin vaikeassa tilanteessa. Toisena esimerkkinä voisin mainita vaikkapa suomalaisista elokuvista Tummien perhosten kodin, Kielletyn hedelmän tai Tumman veden päällä. Ne kaikki käsittelevät vaikeita asioita ja herättivät keskustelua ihmisten parissa. On hyvä nostaa esiin asioita, jotka muutoin olisivat tabuja.

Kun sanat eivät riitä tai on vaikea kuvailla jotain historiallista tapahtumaa, sitä on helpompi käsitellä leffan (tai kirjan) kautta. Koen vaikuttavien leffojen katselun hyvänä harrastuksena, sillä niiden kautta myös oma tietämys lisääntyy. Toki on oltava kartalla siitä, kuinka paljon "tositapahtumiin perustuvat" elokuvat todellisuudessa ovat sitä. Taiteilijan vapaus on varsin laaja käsite ja onkin hyvä tuntea faktan ja fiktion erot. On myös paljon sellaisia leffoja, joiden sanomaa en allekirjoita ollenkaan. Jotkut taas ovat niin hävettävän huonoja, ettei niitä viitsi erityisemmin suositella, vaikka teema olisikin mielenkiintoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti